Курти направи тези изявления на дискусията  Берлинският процес: Досегашни постижения,

...
Курти направи тези изявления на дискусията  Берлинският процес: Досегашни постижения,
Коментари Харесай

Косовският премиер смята, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на Северно Косово

Курти направи тези изказвания на полемиката  „ Берлинският развой: Досегашни достижения, упования от идната среща на върха и вероятни изгоди от общата самодейност за районен пазар “, която се организира през днешния ден в косовската столица Прищина, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Премиерът на Косово добави, че сръбските са били осъществени от членове на организациите „ Гражданска отбрана “ и „ Северна бригада “, които косовското държавно управление разгласи за терористични в края на юни.

 

„ Позволете ми да напомня, че на 29 юни обявихме двете организации „ Гражданска отбрана “ и „ Северна бригада “, за терористични организации, които работят на територията на Косово. Затова, в случай че предварителната информация демонстрира нещо, (това е, че) болшинството от участвалите в това незаконно нахлуване (на 24 септември), което докара до убийството на сержанта (Африм Буняку), са били членове или на „ Гражданска отбрана “, или на „ Северна бригада “, или и на двете “, съобщи Курти.

 

Той добави, че Сърбия би трябвало да понесе последици и отговорност за държанието си. Междувременно и

 

, че е направил „ брутално етническо пречистване “ с поддръжката на част от интернационалната общественост. Русия, която не признава независимостта на Косово и поддържа тесни връзки със Сърбия, съобщи, че следи „ от близко “ „ евентуално рисковата “ обстановка в Косово, като акцентира, че има „ пристрастно отношение към сърбите “.

 

По отношение на Берлинския развой косовският министър председател сподели, че това е самодейност, където се влага политически, човешки, само че и фондов капитал, „ с цел да може балканската шестица (шестте страни от Западните Балкани) да се сближи между тях, само че и с Европейски Съюз “.

 

Курти акцентира, че остават още 13 дни до идната среща на върха на Берлинския развой, която ще се организира в Тирана на 16 октомври, само че не всички страни в района са одобрили споразуменията в границите на тази самодейност.

 

Той изрази страдание, че Босна и Херцеговина са одобрили единствено две от три реализирани съглашения, като са изключили съглашението за свободно напредване (само с персонални карти – бел. ред.).

„ Берлинският развой би трябвало да ни помогне да се консолидираме. (…) Нашият ангажимент в района и в света отразява работата, която вършим в личния си дом “, сподели Курти.

 

Ситуацията в Косово е извънредно напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното село Банска. В нападението бе погубен косовският служител на реда Африм Буняку, а в последвалата престрелка починаха трима от нападателите. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията. 

 

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Косово и Сърбия водят договаряния под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР